torsdag 23 juni 2011

hur räknar man fattiga barn?

Det stör mig oerhört när smarta tyckare i tidningarna räknar och diskuterar om det finns barnfattigdom i Sverige eller inte. När man diskuterar om de fattiga barnen i Sverige kan räknas eller inte.

I GP idag handlar det om barnfamiljer som vräks. 23 barn i Göteborg vräktes 2010. Ja, hur ska man räkna dem?

För mig är det enkelt: varje barn som med sin familj vräks från sin bostad räknas, varje nyfödd som ska åka hem från BB till en husvagn på vintern eller till ett boende för missbrukare, räknas. Det ska inte vara så. Gör barnkonventionen till svensk lag.

lördag 18 juni 2011

reparation pågår

Hemma hos mig är det alltid nåt som behöver repareras. Och nu talar jag inte om lägenheten, den är rätt ok för ögonblicket. Hemma hos mig finns det alltid relationer som behöver repareras. Varje dag.

För vi har alla sånt temperament som lätt hamnar i konflikt och kort stubin här hemma. Och vi hamnar i konfliikt varje dag. Vi förstör och reparerar i en oändlig kretsgång. Låter det trist, som att vi hamnat i en ond cirkel? Kanske det, men mest ser jag det som hoppfullt att förstöra och reparera växlar i en oändlig kretsgång. Vi tränar och tränar på konsten att försonas och bli sams.

När jag träffar föräldragrupper brukar jag säga att man inte realistiskt kan lova sina barn att alltid finnas till hands. Det är allt för mycket i vardagen som gör det omöjligt. Men man kan lova att alltid komma tillbaka.

Likaså kan inte jag personligen lova att vara närvarande, lyssnande, förstående eller ens speciellt trevlig på hemmaplan. Men jag kan lova att alltid komma igen och göra ett nytt försök.

tisdag 14 juni 2011

boktips för sommaren

Du ska få ett boktips för sommaren - eller för när som helst. Mentaliseringsboken av Per Wallroth.  Det är en bok som till sitt format är liten och behändig, lagom för solstolen eller hängmattan. Men som är fullmatad med tänkvärt innehåll.

Det handlar om mentalisering, att se sig själv utifrån och andra människor inifrån. Att få sin tanke tänkt och sin känsla känd skrev jag, men Per Wallroth vänder på det och säger att få sin tanke känd och sin känsla tänkt av någon. Mentalisering är grunden i våra relationer och Mentaliseringsboken är ett lättläst sätt att lära känna sig själv och andra bättre.

Boken är klok och praktisk på en gång. Halva boken beskriver mentalisering och anknytning på ett lättbegripligt sätt, hela tiden beskrivet av vardagliga exempel, och  andra halva boken innehåller övningar och saker att fundera på. En möjlighet att bli bättre på mentalisering.

En viktig del i mentalisering är att man ALLTID i sitt tänkande om sig själv och andra vet med sig att: "jag kan ha fel". Så jag vet att jag kan ha fel. Du kanske inte gillar boken alls. Men läs den!


9789185703456_large_mentaliseringsboken.jpg

torsdag 9 juni 2011

när jag har det så bra...

Är du kvinna? Då är sannolikheten att du någon gång under ditt liv blir deprimerad 50%. Är du man är sannolikheten att du någon gång i livet blir deprimerad 25%. Jag gissar att det i skillnaden mellan 25 och 50 % ligger en hel del groggar.

Och med deprimerad menar jag just deprimerad. Inte ledsen. Inte sorgsen. Inte bekymrad. Inte nere. Allt det där är mänskliga tillstånd, svåra i sin egen rätt. Men det är inte depression. Depressionen är ett särskilt mönster av fenomen som förekommer tillsammans. Ledsenheten och nedstämdheten sätter sin prägel på depressionen, men de kommer ihop med annat illabefinnande, t ex när det gäller att äta och sova.

Sist skrev jag om "försäkringskasseutlöst depression".  Jag kommer säkert komma tillbaka till det vid något tillfälle, för det stör mig oerhört när samhällets regler klämmer åt människor på det sättet.

Men oftast är det depressionens andra ansikten som möter mig. Ofta med en fråga: "Varför mår jag så dåligt när jag har det så bra?" Livet på utsidan kan vara bra fast livet på insidan är tomt, mörkt och stängt.  Men om allt är bra på utsidan så blir vägen längre till att ge uttryck för hur det ser ut på insidan.

Det tomma, mörka och stängda har någon gång slagit rot i varannan kvinna och var fjärde man (+ några groggar då). Det är inte främmande, det är skrämmande välbekant för många. Det borde gå att prata om.

tisdag 7 juni 2011

klämda

Läste i Dagens Medicin några läkare som arbetade med cancersjuka och lite tillspetsat menade att F-kassan gör sjuka deprimerade - Dagens Medicin. Det finns mycket forskare och kliniker inte är överens om när det gäller psykisk ohälsa, men den bio-psyko-sociala-modellen kring depression är man faktiskt överens om. D v s bland alla de faktorer (t ex biologiska eller personliga) som kan göra oss deprimerade så finns absolut de sociala förhållandena vi lever i med. Så människor som kläms av försäkringskassans regler i en redan utsatt situation finns förstås i riskzonen för depression. Människor som lever under hotet av att förlora sin försörjning när de redan är sjuka i t ex cancer kan tappa hoppet, orken och gnistan. Inte konstigt alls. En av läkarna i artikeln säger att tillståndet är svårbehandlat. Ja, eftersom oavsett vilken behandling de här människorna får så fortsätter de att vara klämda av reglerna. Klämda in i märgen.

Likadant är det med människor som är klämda i väntan på besked från migrationsverket om uppehållstillstånd. Det är svårt att riktigt hjälpa den som är klämd av väntan. Dem som varje dag lever med hotet om att framtiden och tryggheten tas ifrån dem.

Det gör något med oss människor att leva under hot.