lördag 31 december 2011

årets skavsår 2011

Idag på nyårsafton funderar jag på vad som skavt i mitt medvetande både privat och professionellt under 2011. De privata funderingarna hamnar på min dagboks blad och i samtal med mina närmaste, och de professionella funderingarna får ni dela här först. Sedan får de nog hamna i samtal med berörda, för det här funderingar som behöver nå utanför mig och diskuteras på rätt plats.

Tre saker har skavt i mig när jag tänker på hur barn i östra Göteborg, där jag har min vardagsverksamhet, har haft det under 2011. Tre tecken i tiden, rejäla skavsår i vår samhällskropp, för samhället kan aldrig må bättre än barnen.

För det första: existensen av en 40barns förskoleavdelning för småbarn i östra Göteborg. Jag förstår inte hur det kan vara bra. När vi är 40 vuxna som äter lunch samtidigt under ordnade former i lunchrummet på jobbet så är det ansträngande surrigt och ovilsamt. Jag förstår att de här 40 barnen inte är i ett och samma rum, och jag förstår att det finns rutiner och personal som gör att det här fungerar. Men jag har ändå svårt att tro att det är bra. Om du jobbar på den här förskoleavdelningen, eller ännu bättre, är ansvarig för den: Bjud gärna in mig på ett besök! Jag kommer gärna och hälsar på och ser om det finns anledning till att det skaver i mig när jag tänker på de här 40 barnens dagliga miljö, eller om jag är ute och cyklar.

För det andra: Föräldrar som hör av sig till BVCerna i östra Göteborg för att förskolorna vill sätta blöjor på deras sedan länge blöjfria barn i åldrarna 3 - 5 år. Varför? För att det händer olyckor. Det här skaver i mig, för att det handlar om hur mycket utrymme som finns för barns utveckling och behov. Barns utveckling av förmågan att styra impulser från blåsa och tarm är inte en "allt-eller-inget" historia, utan det är en utveckling som sker gradvis. När vi vanligtvis säger att ett barn är toatränat och blöjfritt dag och natt så betyder det oftast att barnet klarar att säga till att det behöver gå på toaletten för det mesta, under gynnsamma omständigheter. När barnet mår bra och inte är hängigt, när inte leken är helt uppslukande, när någon vuxen påminner med jämna mellanrum och när en toalett finns rimligt nära när det är dags. Det krävs ganska lite för att det inte ska vara gynnsamma omständigheter, det kan räcka med en krånglig vinteroverall som inte går att dra av fort nog. "Olyckor" hos 3, 4, 5 åringar och upp i de första skolåren är helt normala. Det är bara att se till att ha extrakläder på plats, för de kommer att komma till användning. När förskolor signalerar till föräldrar att det blir för mycket olyckor så är det något som inte är bra, då undrar jag om det finns utrymme för barns naturliga utveckling från med till utan blöja.

Det tredje och viktigaste har jag tidigare skrivit om; 2010 års statistik för anmälningar om slagna barn 0 - 6 år. Nordöstra Göteborg utmärkte sig med 26 anmälningar om våld mot barn i de här åldrarna. Det motsvarar en dryg förskoleavdelning full med slagna barn. Jag vet inte hur statistiken för 2011 ser ut, men jag känner mig pessimistisk, ser ingen anledning till att det skulle se bättre ut i år. Men jag har en förhoppning för 2012: starta den planerade öppna förskolan i Kortedala eller Gamlestaden 2012, och knyt också en spädbarnsgrupp dit, så att de nyblivna familjer som bäst behöver stöd i sitt föräldraskap kan få det. Så att de barn som bäst behöver stöd runt omkring sig kan få det.

Jag önskar små och stora ett gott nytt 2012!

3 kommentarer:

  1. Hej Elisabeth. Det finns ett oppositionsparti här i stan som hade som ett mål inför 2010 års val att börja minska ner barngrupperna till 15 barn per grupp. Men då svarade en representant till ett av allianspartierna som nu regerar här och som sa sig ha pratat med förskolepersonalen att om barngrupperna minskar kommer barnen att överpedagogiseras. Jag är ju inte nåt påläst på barns alla behov o pedagogik o har ju inga egna men klarar mig ändå hyfsat tror jag som tränare för ett knattelag med extra behov... Jag tycker ju utan att vara påläst i saken att mindre grupper på 15 barn låter bra. Vi är ungefär den storleken i knattelaget o sist var vi 3 tränare o nån mamma o pappa som kan hoppa in o backa upp där det behövs. Jag tycker det känns bra för vi får tid över o hinner prata o knyta fotbollsskor o lyssna för det kan finnas mycket att berätta ibland som inte ens har med fotboll att göra. Men kan man verkligen överpedagogisera mindre barngrupper i tex förskolan som politikern hävdade? Jag tycker det låter konstigt men jag vet ju inte. Har du hört talas om det nångång? Hälsningar Ingela

    SvaraRadera
  2. Mindre barngrupper har flera påvisade positiva effekter på barnen, bl a bättre språkutveckling. Vore det inom vården så skulle man säga att det fanns evidens för mindre barngrupper. Att det skulle bli "överpedagogiskt" är nys och bara ett svepskäl för att man prioriterar annat. Hej fr elisabeth

    SvaraRadera
  3. Tack Elisabet

    Jag hamnade här från FB.
    Hoppas du fortsätter skriva, jag läser och håller med dig.
    I Trollhättan räknar man inte barn man räknar timmar, på förskolorna.
    Med många 15 timmars blir det många barn på en avdelning för att komma upp till 650 timmar på en avdelning.

    SvaraRadera