måndag 18 mars 2013

utlämnade åt Billström

Tobias Billström har sagt vad han tänker om gömda och papperslösas situation. Han tror inte de flesta bor hos nån trevlig blond tant. Jag önskar att det här var påhittat, men ministern har faktiskt sagt så http://www.dn.se/nyheter/de-flesta-bor-inte-hos-de-som-ar-blonda-och-blaogda.

Nej, jag tror inte heller att de flesta gömda och papperslösa bor hos trevliga tanter som vill hjälpa. Jag vet att det finns en avgrund av rått utnyttjande som kan drabba den som inte har papper på sin rätt att vara i Sverige. Någonstans måste man sova. Så det finns människor som bor i förråd, familjer som sover över i arbetslokalerna föräldrarna städar, familjer hopträngda i små rum och för förmånen att slippa sova ute får de betala dyrt. Och plötsligt kan någon kräva en bonus på flera tusen för att inte skvallra om att någon sover där det inte är tänkt, någon som inte har papper. det finns gravida kvinnor som tagit sig ifrån misshandlande män och bor bland missbrukare på härbärgen. Det är svårt att sova där berättar de, oron och vaksamheten tar stor plats.

Något måste man äta. Så det finns de som gör någon annans jobb för en bråkdel av lönen. Eller vårt skitjobb för nästan ingenting. Det finns de som stannar i en farlig relation för maten, för taket över huvudet. För man måste äta. Är man gravid eller har barn blir det inte tydligare än så: något måste man äta.

När det nu inte heller är säkert att gå till skolan eller söka vård, när REVA kontroller kan dyka upp i tunnelbanan och på spårvagnar, då är det ont om andningshål.

Vi kan inte lämna ut människor till den här sortens utnyttjande Billström.

1 kommentar:

  1. Enig!
    Börjar bli lite jobbigt att vara stolt över att vara svensk. Var inte Sverige världens samvete en gång i tiden?

    SvaraRadera